Centro de Documentación Mapuche Documentation Center

 
Den 8-16 september

Museion presenterar

MAPUCHES – ett folk reser sig igen

En fotoutställning av och om Mapuchefolket i södra Argentina 

Lagerhuset, Heurlins plats 1, vån. 1 

Lördagen den 8 september kl. 12 VERNISSAGE

Öppettider: Den 8-16 september vardagar kl 16-20, lördagar 12-18 och söndagar 12-16 (Den 13 september är utställningen stängd)

Under utställningstiden kommer Mauro Millán och Martiniano Jones från föreningen "11 oktober" att vara där för att svara på frågor.

Kolumbus upptäckte Amerika den 12 oktober 1492...

Föreningen 11 oktober finns i staden Esquel i provinsen Chubut, Patagonien, Argentina. Föreningen består av medlemmar ur olika landsbygdssamfälligheter (comunidades) med ursprung i folkgrupperna mapuche och tehuelche samt stadsbor som också har sina rötter i dessa folkgrupper. Ett av deras mål är att återerövra den kultur som slagits sönder av såväl de spanska kolonisatörerna som av den efterföljande nationalismen i Argentina och Chile.

I kampen för sin kulturella återfödelse har föreningen bl. a. organiserat keramikvägstäder där man lär ut traditionella tekniker. Man ger också kurser i mapuzungun (mapuchespråket). Man har även återupptagit de traditionella religiösa ceremonierna. Föreningen har planer på att bygga ett kulturhus i Esquel där de kan ordna olika aktiviteter och erbjuda övernattningsmöjligheter till folk från landsbygden som av olika anledningar vistas tillfälligt i staden. Föreningen och dess medlemmar lever i extrem fattigdom vilket gör att planerna hittills inte har kunnat förverkligas.

Den aktuella fotoutställningen är ett resultat av föreningens arbete. I de 50 färgfotografierna skildrar de själva hur de lever, hur kampen för att överleva går till, vad rätten till den egna kulturen är och hur man erövrar den. Den visar människornas storhet och ihärdighet, deras kärlek till jorden och deras svåra levnadsvillkor.

Ett litet antal traditionella keramikföremål och några utvalda silversmycken kommer också att visas.